sollefteaa-skidgymnasium-1.jpg
Här ska framtidens elitskidåkare stå och valla sina skidor.

Kempes El med och bygger skolan som ska fostra nya världsskidåkare

Sollefteå skidgymnasium flyttar till hösten in i helt nybyggda lokaler. Instalcobolagen Kempes El och Miljöventilation har varit med i bygget av den nya skolan som ska fostra kommande svenska världselitåkare.

Sollefteå skidgymnasium vid Gudlav Bilderskolan är en av Sveriges mest välrenommerade skolor när det gäller att kombinera gymnasiestudier med elitsatsning i längdåkning och skidskytte. En stor del av dagens landslag har gått på skidgymnasiet i Sollefteå, bland andra Frida Karlsson, Ebba Andersson, William Poromaa, Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson.

Instalcobolagen Miljöventilation och Kempes El har varit involverade i projektet från början och är nu i slutfasen av arbetet för att skolan ska kunna öppna efter sommaren. Uppdraget har varit att projektera och installera luftbehandlings- och styrsystem samt el, brandlarm och passagesystem. Bland annat har det varit viktigt från skolans sida att få en flexibilitet i lokalerna med höga kravspecifikationer främst för ventilation i vallningsutrymmen. Inne i den nya byggnaden ska det också finnas gym, träningslabb, skjutbana och rullband för både klassisk och fristil.

- Självklart är vi mycket stolta att vi har varit med i det här projektet med en rikskänd skola. Det kommer att bli ett stort lyft för hela regionen och svensk skidåkning, säger Ulf Hallvede, vd på Miljöventilation i Sundsvall.

- Det har ställts stora krav på oss och vi har jobbat mycket med att få fram en utsugslösning i toppklass i vallningsrummen som fångar upp ångorna vid vallning och som samtidigt inte hindrar personen som vallar att utföra alla olika moment som ska göras vid vallning.

Båda Instalcobolagen har en lång relation med Peab som är beställare i projektet där slutkunden är Sollefteå kommun.

Sollefteå skidgymnasium startades 1979 och många framgångsrika elitåkare har gått på skolan. Vid både OS och VM har ett flertal medaljer tagits av åkare som studerat i Sollefteå, bland andra Johan Olsson, Jörgen Brink, Britta Johansson-Norgren, Magdalena Forsberg och Marie-Helen ”Billan” Östlund.

När Sollefteå kommun beslutade att rusta upp Gudlav Bilderskolan fattades också ett beslut att bygga helt nya egna lokaler för skidgymnasiedelen. Skolan kommer att invigas under våren och tas i bruk vid skolstarten i augusti.